11. 9. 2024

Krka je prejemnica zlatega in srebrnega priznanja GZS za inovacije

2 min. branja

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je sinoči v okviru Dneva inovativnosti podelila priznanja za inovacije, ki so najvišja nagrada za dosežke slovenskih podjetij. Krkinim raziskovalcem je podelila zlato priznanje za zdravilo s tapentadolom v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem za lajšanje hude bolečine in srebrno priznanje za zdravilo z dabigatranom za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov. Priznanji sta potrditev, da v Krki z izjemnimi strokovnjaki, vrhunsko tehnologijo in inovativnimi rešitvami hitro in zanesljivo zagotavljamo inovativna, kakovostna, varna, učinkovita in dostopna zdravila za najširši krog bolnikov.

Zlato priznanje za zdravilo za lajšanje hudih bolečin

GZS_podelitev priznanj_zlato_Krka_2024-w825

Zlato priznanje so prejeli Krkini strokovnjaki, ki so z inovativnimi rešitvami razvili kakovostno, varno in učinkovito zdravilo s tapentadolom v obliki tapentadolijevega maleata v inovativni farmacevtski obliki s podaljšanim sproščanjem za lajšanje hude kronične bolečine. Zdravilno učinkovino so vgradili v tableto s podaljšanim sproščanjem, ki preprečuje nemedicinsko zlorabo. V vse faze razvoja in proizvodnje zdravila so vključene trajnostne rešitve, s katerimi načrtno zmanjšujemo obremenitev okolja. Inovacija je omogočila predčasno lansiranje cenovno dostopnejšega zdravila.

Več o inovaciji izvedite ob ogledu videa.

Srebrno priznanje za zdravilo za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov

GZS_podelitev priznanj_srebrno_Krka_2024-w825

Za zdravilo z dabigatranom, ki bistveno izboljšuje možnosti za zdravljenje in preprečevanje nevarnih trombemboličnih dogodkov, so bili Krkini raziskovalci nagrajeni s srebrnim priznanjem. Z inovacijami v sintezi učinkovine in v končnem izdelku so rešili izzive zaradi neugodnih lastnosti učinkovine ter razvili varno, učinkovito in visokokakovostno zdravilo. Optimizirani proizvodni postopki omogočajo njegovo neprekinjeno razpoložljivost in cenovno dostopnost ter minimalen vpliv na okolje.

Krkini najpomembnejši trajnostni temi sta kakovost izdelkov in varnost bolnikov

GZS_Dan inovativnost_Krka-w825

Letošnja podelitev, na kateri so najbolj inovativnim podjetjem in drugim organizacijam že dvaindvajsetič podelili nacionalna priznanja, je potekala pod naslovom Izbrali smo trajnost. V strokovnem delu programa sta dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil, ter dr. Zvone Simončič, direktor Razvoja in raziskav zdravil, predstavila ključne izzive razvoja sodobnih generičnih zdravil v Krki in pomen inovativnosti v farmacevtski industriji.

POVEZANE VSEBINE