4. 10. 2024

Jaz ob tebi. Ti ob meni.

2 min. branja

Dokazano je, da živali pozitivno vplivajo na ljudi – ne samo na duševno zdravje, ampak tudi na telesno. (1) Na letošnji svetovni dan živali razmislimo, kako lahko še bolje poskrbimo za svoje ljubljenčke in s tem pripomoremo, da je njihovo življenje boljše in daljše.

»Živali so najboljši prijatelji: nič ne sprašujejo in nikogar ne kritizirajo.« George Eliot

Raziskave kažejo, da psi in mačke živijo dlje kot včasih. Med letoma 2016 in 2019 se je življenjska doba psov podaljšala približno za 5 % (odvisno od velikosti pasme), nepasemskih mačk pa kar za 13,69 %. (2)

world-animal-day-krka-1 (2)

Tako kot ljudje gredo tudi živali čez različna življenjska obdobja. Prikupni mladički hitro postanejo seniorji. S proučevanjem obnašanja psov v različnih obdobjih so dokazali, da se njihova osebnost najbolj spreminja, ko so mladički in pubertetniki. Mladi psi so bolj dejavni, s starostjo pa se izboljša njihovo reševanje težav, postanejo pozornejši in strpnejši do situacij, ki vodijo v frustracijo (npr. hrana zunaj dosega). Na spremembe osebnostnih lastnosti vpliva genetika, pa tudi izkušnje in fiziološke spremembe, ki so del odraščanja.(3)

V vsakem obdobju moramo zanje primerno poskrbeti, s čimer lahko prispevamo k podaljšanju njihovega življenja. Zavedajmo se, da nas potrebujejo od prvega do zadnjega skupnega trenutka.

Za zaščito pred bolhami in klopi poskrbita Fypryst® Combo in Ataxxa®. Notranje zajedavce, kot so gliste in trakulje, ki močno obremenjujejo njihov organizem, pa uspešno odpravljata Milprazon® in Dehinel®. Različna obolenja pogosto spremljajo tudi bolečine. Lajšamo jih lahko s Krkinimi protibolečinskimi zdravili (Rycarfa®, Robexera®), ki jih predpiše veterinar.

V Krki skrbimo tudi za zdravje rejnih živali. V obdobjih večjega stresa jim lahko koristijo vitaminsko-mineralnimi dodatki, pri okužbah jim pomagajo protimikrobna zdravila, za njihovo zaščito pred zajedavci pa poskrbijo antiparazitiki. Seveda je marsikdaj potrebno tudi lajšanje bolečine, za kar lahko veterinar predpiše naša protibolečinska zdravila.

World Animal Day Krkasi 825x550 SI

Literatura

  1. National Institutes of Health: The power of pets [internet]. U.S. Department of Health and Human Services; Feb 2018 [citirano 10. julija 2024]. Dostopno na: https://newsinhealth.nih.gov/2018/02/power-pets
  2. VIN NEWS: Are dogs and cats living longer? [internet]. News; Sept 2023 [citirano 10. julija 2024]. Dostopno na: https://news.vin.com/default.aspx?pid=210&Id=11631825&f5=1
  3. Turcsán, B., Wallis, L., Berczik, J. et al. Individual and group level personality change across the lifespan in dogs. Sci Rep 10 [internet]. 2020 [citirano 10. julija 2024]. Dostopno na: https://www.nature.com/articles/s41598-020-74310-7