19. 9. 2024

Dr. Silvu Zupančiču nagrada Slovenskega kemijskega društva za življenjsko delo

2 min. branja

Slovensko kemijsko društvo je v okviru mednarodne konference Slovenski kemijski dnevi 2024 prvič podelilo stanovske nagrade in priznanja, s katerimi želi nagraditi izjemne dosežke kemikov na različnih področjih znanstvenega, pedagoškega in gospodarskega dela. Nagrado za življenjsko delo na gospodarskem področju je prejel Krkin znanstvenik dr. Silvo Zupančič za svoj dolgoletni prispevek k razvoju kemijske industrije v Sloveniji ter za vlogo mentorja in voditelja v tej pomembni panogi.

silvo-zupancic-krka
Dr. Silvo Zupančič (v sredini) je prejel nagrado Slovenskega kemijskega društva za življenjsko delo.

Dr. Silvo Zupančič se že od zgodnjih študentskih let poglobljeno ukvarja z različnimi področji kemije in aktivno sodeluje z drugimi strokovnjaki. V Krki je zaposlen od leta 1995, od leta 2016 kot vodja razvoja kemijskih tehnologij. Večinoma se posveča organski sintezi, in sicer razvoju kemijskih tehnologij za proizvodnjo zdravilnih učinkovin. S svojim zavzetim in naprednim strokovnim delom je ključno prispeval k uspešnemu doseganju Krkinih strateških ciljev, zlasti h krepitvi in optimizaciji vertikalnega poslovnega modela. Zelo pomemben je njegov prispevek k razvoju že uveljavljenih in tudi novih zdravil, predvsem za bolezni srca in žilja, ki jih Krka uspešno trži na številnih svetovnih trgih. Pri razvoju tehnologij je njegovo glavno vodilo vedno enako: kakovost in varnost učinkovine, stroškovna učinkovitost, konkurenčnost tehnologije na trgu ter dosledno sledenje smernicam za zmanjšanje vpliva tehnologije na okolje. To pomeni nenehen razvoj in izboljševanje tehnologij v njihovem celotnem življenjskem ciklu, da tako čim manj vplivajo na okolje in sledijo načelom ESG ter so v koraku z najnovejšimi smernicami na omenjenih področjih. Je tudi avtor in soavtor kar 49 izumov, ki so v različnih državah zaščiteni z več kot 180 patenti oziroma patentnimi prijavami. Svojo strast do raziskovanja udejanja tudi kot recenzent nalog za Krkine nagrade.

Ob prejemu priznanja je povedal: »Ključna vodila pri raziskovalnem delu so ciljna usmerjenost, iskanje ustrezne poti do cilja ter vrednote, kot so znanje, vztrajnost, zaupanje vase in v svoje sodelavce. S temi vodili lahko dosežemo preboje, ki prispevajo k napredku na področju kemije oziroma znanosti.«